ShoutMix chat widget

Tidur lewat :gejala popular dikalangan remaja kini

assalamualaikum semua
sebelum itu anda perlu tahu insomnea
apakah itu insomnea. selalunya apabila kita mendengar perkataan ____ea  mestilah ia sinonim dengan penyakit.
jadi remaja sekarang ini ramai la yang berpenyakit? hahaha oh mak kau!
tak perlu risau sebab penyakit insomnea ni bukanlah penyakit kronik  seperti anemia dan dementia

Insomnia is most often defined by an individual's report of sleeping difficulties."http://en.wikipedia.org/wiki/Insomnia"  (macam buat tesis la plak)


insomnea adalah  merupakan penyakit dimana seseorang individu itu mengalami kesukaran untuk tidur
dalam ayat yang simple (simple not pimple) anemia ni bermaksud susah nak tidur. ok

susah nak tidur
payah nak lelap
nape x ngantuk lagi nie



mungkin ada segelintir remaja yang mengalami masalah ini.
dan kesannya mestilah anda kurang mempunyai kualiti tidur yang cukup dan menyebabkan badan anda lemah
okay ini masalah anemia tapi dalam entri ini aku taknak jelaskan secara terperinci mengenai kes anemia ni
sebab aku lebih tertarik dengan masalah

lewat tidur

okay lewat tidur? betul. remaja sekarang memang  sinonim dengan masalah lewat tidur terutamanya remaja yang masih belajar di sekolah mahupun di ipta

kenapakah ia berlaku? adakah kerana:

"rilek la, malam masih muda ni" jom lepak snuker
"alamak banyak betul la assingment kena buat ni, dah la esok ada test"
"tak tenang tol la kalau siang, pagi-pagi bute ni rilekje wat kerja, xde org kacau"
"aduii..exam kejap lagi, tak yakin lagi boleh jawab ni tak tido la aku malam ni nampaknya'
"layan call awek pagi2 baru syok..feeling lebih"
"uik, ramainya online fb malam ni.."
"sikit lagi nak menang game ni (dota)"






apa yang pasti gejala kurang tidur ni memang merunsingkan pelbagai pihak (termasuk aku sendiri)

so lupikir la sendiri yek bakpe jadi gini..





7 komen pengulas setia:

Amira Anorah said...[Reply to comment]

saya lah tu..heee~~~

Amin Zakaria said...[Reply to comment]

50% student

Nurul Faezah said...[Reply to comment]

Hee~ btol3. Lebih2 lg da ada blog skrg nih.. Tdur lewat sakan!

Azwa Azee said...[Reply to comment]

kebanyakan student mmg suka tidur lewat malam..termasuk saya juga

Amin Zakaria said...[Reply to comment]

masalah- masalah..ha3

armouris said...[Reply to comment]

info tentang kurang tidur di SIHAT SELALU - Kanser Angkara Kurang Tidur

LinE PuTih LiNe HiTaM said...[Reply to comment]

sebab aku dah biase tido lewat..
hahah..
boleh gune ke alasan ni..

Post a Comment

komen aje la dan sila tinggalkan jejak link anda kat sini