ShoutMix chat widget

Teknik Nak Tambah Hayat Penggunaan Bateri Laptop Anda..

Assalamualaikum semua!..

Okay hari ni aku  nak cerita pasal cara nak jaga bateri laptop dan kaedah nak menjimatkan bateri semasa anda menggunakan laptop@netbook anda..okay?


1.Disable apa-apa driver@ hardware yang tidak digunakan  seperti bluetooth, wireless, dan yang korang rasa tak perlu, teknik ini berkesan kerana jika anda disable kannya, penggunaan tenaga elektrik akan berkurangan

2. Jangan tengok cerita@ video menggunakan dvd player anda. penggunaan dvd player inilah yang paling kuat sekali guna elektrik , oleh itu, digalakkan kalau nak tengok video gunakan pendrive ataupun simpan je kat harddisk koANG, Okay?

3. Tukar fungsi power management kepada hibernate.. dengan itu penggunaan elektrik dapat dijimatkan,

4. kalau guna laptop korang pakai bateri, brightness@kecerahan skrin, korang kurangkan la..watpe nak cerah sngat, wat bazir je bateri.

5. kalau nak jaga bateri, jangan cas penuh bateri bagi laptop baru, ini dapat memanjangkan lagi hayat bateri korang, agak- agak dalam 70% sudah memadai.

6.Nak jaga bateri lagi, jangan bagi bateri korang panas, agak-agak panas dah pakailah kipas@ cooler kat laptop korang , kepanasan boleh menyebabkan bateri korang punah..

7. Bagi laptop @ bateri yang lama, sila cas penuh bateri anda dan gunakan ia sampai habis.

8. cuci bateri korang (kat tempat permukaan besi tu) selang sebulan menggunakan cecair alkohol (sapu ngan kain) cara ni dapat performkan bateri korang

9. latih sikit bateri korang...jangan biar xpakai langsung!, selang dua minggu gunakanlah bateri korang.

10. Agak- agak bayak duit tu , tambah je RAM baru, bila ram dah tinggi, maka penggunaan virtual memory dapat dikurangkan, dengan itu, kegunaan hardisck dikurangkan dan tenaga elektrik berkurangan,..mudahkan?


hurm....mudahkan?? cubalah ...

Assalamualaikum

2 komen pengulas setia:

nynni said...[Reply to comment]

thanks for the tips! (:

sayatasha said...[Reply to comment]

tq....
berguna tips ni...
heheh,da berhabuk da bateri dlm almari...
lame da tak gune,tak taw jd pe :)

Post a Comment

komen aje la dan sila tinggalkan jejak link anda kat sini